Májusi meleg…

Megérkezett a május és vele az igazi májusi idő – így is kezdődhetne ez a bejegyzés. A korrekt kezdés azonban az, hogy megérkezett a május és az április végi meleg napok után (volt olyan nap, amikor 20 fok volt) 6-9 fokra esett vissza a hőmérséklet. A napsütés nagyon csalóka, nem egyszer elkövettük azt a hibát, hogy hittünk neki és “lespóroltuk” a pulóvert – hát, nem kellett volna. Ezen a hétvégén szintén hittünk a napsütésnek és nekivágtunk St. Abbs település felfedezésének.

St. Abbs körülbelül egy órányi autóútra található, a már korábbi posztban említett North Berwick felé. Korábban is tervben volt már a falucska meglátogatása, most viszont tudomásunkra jutott egy mindent eldöntő érv, amiért mielőbb el kell jutnunk oda – erről majd később.

St. Abbs “belvárosa” nagyjából két kávézót, egy kiskocsmát (elnézést, pubot) és egy soha nem látott szűk utcát foglal magában, ahol egy szembejövő autó esetén lényegében a gyalogosoknak az épületek falához kell lapulni, mert a két autó csak a járda teljes elfoglalásával fér el nagy nehezen egymás mellett. St. Abbs 100 fős falucska, csendes és nyugodt, csodás tengerparttal, ahova egyetlen módon lehet lejutni: egy – a belvárosi útnál is vékonyabb – lejtőn. Két-három tolatási manőver után nagy nehezen lejutottunk a partra, ahol egy dologgal nem számoltunk csak – a széllel.

img_0025img_1244-1

Rettentő hideg szél fújt, szinte novemberi időjárás. Jó érzés volt mégis látni a parti kávézó teraszán sapkában ücsörgő helyieket, akik az időjárással mit sem törődve osztották meg egymással a helyi híreket, délutáni teájukat iszogatva. Mi lőttünk néhány képet a háborgó tengerről, megtanulva, hogy ilyen szél mellett a víz játszi könnyedséggel csap át a mellvéden.

img_0023

A partot magunk mögött hagyva kicsit kijjebb mentünk a falucskától és sétáltunk egyet a környéken. Egy rövidet.

img_9987img_9984

Hazafelé megláttunk egy világítótornyot a part mentén, amihez természetesen lementünk. Egy rövid időre.

img_0009img_0017

No de mi az ok, ami miatt olyan fontos lett, hogy minél előbb lássuk St. Abbs városát? Marvel rajongók, figyelem! Az Avengers: Endgame egyes jeleneteit itt forgatták, St. Abbs = New Asgard! (Tisztában vagyunk vele, hogy aki nem Marvel rajongó, annak ez a bekezdés semmit sem mond, ezért elnézést kérünk.) Bár Thor háza nem létezik a valóságban, a kocsma/bár, amely szerepelt a filmben, egy valós épület átalakításával került filmvászonra, Chris Hemsworth és Mark Ruffalo is itt voltak. A kis halászfalu felkészült, hogy a turizmus jelentős mértékben fellendül a nyár folyamán és ennek jeleit már mi is láthattuk: egy Mjölnir-t (tényleg elnézést, nem-Marvel-világ-beliek) hurcoló lelkes kisfiú szaladt előttünk a part mentén.

https://www.dailyrecord.co.uk/scotland-now/avengers-endgames-superhero-tourism-boost-14996002

img_1253
A ház, amely a filmben pub-ként szerepelt

img_1254

Mivel mindketten nagy Marvel-rajongók vagyunk, nekünk ezt nagyon fontos volt látni.

Rövid, ugyanakkor tartalmas kirándulás volt – tény, hogy rendkívül jó volt megérkezni a meleg lakásba. Megérte mindenesetre – mégiscsak ott jártunk, ahol Thor maga is. Ezzel az élménnyel talán kibírjuk a jövő hét végéig.

Szép hetet mindenkinek!

Hozzászólás