Húsvéti kalandozások 4. rész: Ismerd meg hazádat, avagy edinburgh-i séta

Vasárnap estére kellőképpen lemerültek a tartalékaink, nagyon gyorsan elaludtunk és éreztük, hogy nem kellene a hétfőt is betáblázni, inkább egy laza pihenős napot tarthatnánk. Így történt az, hogy az edinburgh-i Calton Hill-t választottuk úticélul, ahol – annak ellenére, hogy lassan immár egy éve ebben a városban lakunk – még nem jártunk.

Miért is érdekes Calton Hill? Mindenekelőtt szerepel az UNESCO világörökségek listáján. Ezen kívül itt a hegy tetején található a National Monument (Nemzeti Emlékmű), amelyet Athén Parthenon-ja ihletett és amely a napóleoni háborúkban harcoló skót katonák tiszteletére épült. Az építményt végül sosem fejezték be, a mai napig csupán 12 oszlop áll.

Image result for national monument of scotland
A Nemzeti Emlékmű. Forrás: https://ewh.org.uk/iconic-buildings-and-monuments/national-monument/

A hegy tetején magasodó másik építmény a Nelson Emlékmű, amely Lord Nelson Admirális tiszteletére épült, aki a trafalgar-i csatában vesztette életét a 19. század elején.

Image result for nelson monument
Nelson Emlékmű, háttérben a Nemzeti Emlékmű. Forrás: https://letsgowiththechildren.co.uk/places-to-go/nelson-monument/

Itt található ezen kívül a City Observatory (Városi Csillagvizsgáló), ahol Thomas Henderson Professzor elsőként számszerűsítette az Alfa Centauri csillagrendszer Földtől való távolságát. Thomas Henderson volt az első kinevezett királyi csillagász.

img_1039img_1043

Annyira szép idő volt, hogy úgy döntöttünk, hazasétálunk és megejtjük idei első igazi, közös fagyizásunkat. Utunk a Princes Street Gardens-en, a szép időt élvező helyiek és turisták kavalkádján keresztül vezetett:

img_1045img_1048

Eseménydús négy napon vagyunk túl. Gyönyörű idő, még gyönyörűbb helyek és ami talán a legfontosabb, minőségi együtt töltött idő jellemezte a hétvégét. Köszönjük, hogy velünk tartottatok kirándulásaink során, reméljük, hogy Nektek is kellemesen telt a húsvéti hétvége és nem túl nehéz visszarázódni a dolgos hétköznapokba.

Hamarosan újra jelentkezünk, addigis, további szép hetet!

Hozzászólás