Pál megfordult…

Mi Edinburgh-ban szeptember-október táján:

Image result for where's wally

Mi Edinburgh-ban május elejétől kezdve:

Image result for where's wally

Természetesen nem ennyire szörnyű és sarkított a helyzet, a szórakoztatás kedvéért kifiguráztuk kicsit, de tény, hogy a nyár közeledtével a város mintha összezsugorodna, szó szerint kevesebb a hely, eszméletlen mennyiségű turista áramlik a városba és szó szerint hömpölyög az utcákon – a nyugodt, csendes és idilli február-márciusi időszak után ez különösen nagy kontrasztot jelent. Az augusztus a tetőpont, ekkor ugyanis a város két világhírű fesztiválnak a színhelye, az Edinburgh Military Tattoo és a Fringe Festival száz százalékig benépesíti a várost.  Egyes források szerint a Fringe látogatói száma 2,7 millió körül mozog (2018-as adat, 3400 show, 300 helyszínen), azaz ötször annyi ember érkezik, mint amennyien amúgy itt laknak.

Image result for edinburgh festivals
A Fringe különféle művészeti attrakciókat felvonultató kavalkád. A főutcán a stand-up comedy előadásoktól kezdve a zsonglőrökön, pantomimeseken, furcsa posztmodern előadásokon át a rúdtáncosig minden található. Tényleg minden. A tavalyi évben elhaladtunk egy előadás mellett, ahol a színpadon álló egyén egy – a focimeccseken használt – sípot fújt. Ennyi. Ebből állt az előadás. Csak állt és fújta a sípot. Sokáig.
Image result for edinburgh festivals
A Military Tattoo-ra a világ minden részéről érkeznek vendégek, Amerikától kezdve Európán át Ausztráliáig. A rendezvény a Vár “tövében” kerül megrendezésre, a hetekkel korábban felépített lelátók már messziról láthatók. Nekünk eziádig még nem volt lehetőségünk eljutni rá – azt javasolják, a jegyeket nagyon időben tessék megvenni, illetve közvetlenül az előadások előtt lehet még last minute jegyekhez jutni – nem a legolcsóbb szórakozás, ez tény, de ahogy több ember fogalmazott, akikkel találkoztunk: “Ez olyan, amit mindenkinek látni kell életében legalább egyszer.”
img_0237
A kept jobb alsó sarkában látható daruk helyén hamarosan hatalmas lelátók állnak majd – ez “valós időbeli” kép, két napja készült – körülbelül egy hete kezdték el építeni az ülőhelyeket az augusztusban megrendezésre kerülő Tattoo-ra

Apropó, látnivalók… Nem beszéltünk akkor Portobello Beach-ről, amely Edinburgh belvárosától csupán 10 percre lévő homokos tengerpart… De hát mindez érthető, hiszen ilyen gyönyörűségeket lehet látni:

img_0131

Természetesen izgalmas ez az időszak, de nem várjuk felhőtlenül és megértjük azokat a lakosokat, akik augusztusra időzítik a szabadságukat, elhagyva a felbolydult várost, de legalábbis amikor csak lehet, elkerülve a belvárost – igazi edinburgh-i lakosok lettünk?! 🙂

Pál megfordult…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás