Hivatalos teendők

Glasgow-i utunk a külföldre költözés miatt volt szükséges, ugyanis a kórházi alapellátás, a fizetés és a hivatalos ügyek intézése National Insurance Number-hez (Nemzeti Biztosítási Szám, röv. NiNo) van kötve, mely megszerzésének több előkövetelménye is van.

Ha valaki az Egyesült Királyságba költözik, akkor szüksége lesz egy ilyen számra, aminek igényléséhez segítség lehet ez a bejegyzés. Akinek nincs ilyen terve, legalább informálódik kicsit. 🙂

Az első feladat, hogy az utazás előtt egy formanyomtatványt szerezzünk be az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A nyomtatvány száma NEU.70. Ezt ki kell vinnünk magunkkal és a NiNo számmal kitöltve visszaküldeni az OEP részére postai úton.

A NiNo számot az alábbi feltételekhez kötik:

  • külföldi azonosító igazolvány (útlevél, vagy személyi)
  • lakcím megerősítés
  • Referencia-szám
  • Jelenlegi Biztosítási Szám (TAJ-szám)

A lakcím megerősítés és a referencia-szám megszerzése a következő feladat. A főbérlőtől (munkáltatótól, ha bentlakásos munka) kérni kell egy igazolást, hogy valóban az Egyesült Királyság területén tartózkodsz. A referencia-számot telefonon tudjuk igényelni, ahol egy diszpécser felveszi az adatainkat és ad nekünk egy 9 jegyű referencia számot és egy helyszínt és időpontot egy interjúra.

Az interjú helyszíne minden esetben egy Job Centre Plus (Munkaügyi hivatal), ami a nagy városokban található, ezért kellett nekünk is Glasgow-ba menni, mivel a legközelebbi hivatal ott volt. Ez volt az egyetlen negatívum az ügyintézéssel kapcsolatban, hogy 2×3 órát kell buszozni miatta. A 10 perces interjú alatt alap kérdéseket tesznek fel, hogy mikor születtél, miért jöttél ide, hol laksz, van-e más nemzetiséged. Nem kell tőle tartani, ha az ember tudja, hogy mire készüljön, de mi nem tudtuk. 🙂 Miután túlestünk a kérdéseken, kaptunk egy papírt, rajta a NiNo-val, ami egy ideiglenes igazolvány, illetve közölték, hogy a végleges kártya postázása 2-3 hét is lehet.

Az utazást leszámítva nagyon elégedettek vagyunk a hivatal munkájával. Nagyon könnyen érhető a rendszer és látszik, hogy az emberekért van. A Job Centre-be lépéskor azonnal kérdezték, hogy milyen ügyben jöttünk. Leültettek minket, majd 5 perc múlva jött is az ügyintéző, aki lépésről-lépésre elmondta, hogy mi fog következni. Azt is érezni, hogy az ország próbálja védeni magát a visszaélésektől, de egy időben segíti azokat, akik itt akarnak dolgozni.

 

 

 

Hozzászólás