Vezetés

Ez a rész a jobb kormányos vezetésről és ezzel kapcsolatban Ákosban korábban felmerülő kérdések megválaszolásáról szól. Emellett az autóbérlés itteni menetéről is adunk pár tanácsot, tapasztalatot.

Mi kell ahhoz, hogy vezessünk?

Semmi. Mármint a jogosítványon és pénzen kívül. A magyar jogosítványt elfogadják, bár legtöbb esetben a külföldi vagy fiatal jogsival feláras a szolgáltatás. A bérlés sokkal drágább, mint otthon, még akkor is, ha nem forintosítjuk, hanem a bérekhez arányosítva nézzük. Az autóválasztékról annyit, hogy az általunk választott szolgáltató csak 2016-2017-es autókat adott, a lehető legmagasabb belső felszereltséggel. Egy Qashqai napi bérlése £55 (~19 000 Ft), amire az EU jogsi miatt £5 felár jön. Így már csak a baleseti letétet kell kifizetni, ami £1000 (~345 000 Ft), amit a nap végén, ha nem történt semmi a kocsival, visszaadnak. Egyébként ebből fedezik a károkat. Az autót egy szerződéssel és egy sérülési lappal kapod meg, ami ha nem fedi a valóságot, akkor bonyolódik az ügy. A mi autónk a bal első felnijén kapott pár padkázást az élettől, ami a lapon be is volt jelölve. Szerencsére ez a nap végére nem változott.

Milyen érzés vezetni?

Fura. Jobban, mint vártam. Úgy kezdtük a napot, hogy egy szűk, párhuzamos parkolóból kellett kijárni. Amikor elindítottam a kocsit, már akkor pirosan villogott és sípolt mindenhonnan, hogy közel vagyok a másik autókhoz. Tesztvezetésként visszamentünk a hotelbe, mert azokat az utakat már kicsit ismertem, nem akkora a forgalom, jó volt kicsit gyakorolni. Onnan vágtunk neki az útnak.

Van valami, amitől könnyebb átállni a bal oldali vezetésre?

Nincs. Na jó, van, de sokáig azt éreztem, hogy szenvedni és mazsoláskodni fogok. A kulcsszó nekem az volt, hogy “mindig a bal oldalra kell érkezni” a kereszteződés végén. Így sokkal magabiztosabban mentem be egy kereszteződésbe, vagy körforgalomba. Bár azt meg kell jegyezni a jó pár különbség közül a legfurább, hogy a körforgalomban a “kifelé indexelés” helyett kanyarodási irányt jeleznek az autósok. Illetve a legtöbb körforgalom legalább kétsávos (találkoztunk 3,5 sávval is Inverness-ben), ezért résen kell lenni a sávválasztáskor.

Mi volt a legfurább a jobb kormányos vezetésben?

Benne van a kérdésben a válasz. A jobb kormány. Nagyon furcsa volt elsőre rossz helyre beülni, de hamar meg lehetett szokni a helyzetet. További különbség, hogy a bajuszkapcsolók ugyanott vannak, de ez itt teljesen más érzés, mert bal kézzel kell üzemeltetni az indexet és a váltót is. Áh, a váltó… Ugyanúgy van, mint odahaza. Mármint szó szerint. A sebességek helyzete nem változott, tehát az 1-es fokozat itt a bal felső pozíció, míg a lábunkhoz legközelebb az ötödik fokozat helyezkedik el. Személy szerint nekem ezt tartott a legtovább megszokni, mert ellent mond minden eddiginek. A pedálok is ugyanúgy vannak, tehát nem kellett jobb lábbal megtanulni kuplungolni. A tolatás viszont a megváltozott kilátási viszonyok miatt nem biztos, hogy elsőre sikerül. Itt szintén nehézséget okozott a bal kézzel váltás és jobb kézzel tekerés. Kényelmi szempont csupán, de az is érdekes volt, hogy a bal lábunknak nincs helye a pedálok mellett, mivel ott a műszerfal kezdődik.

A közlekedésben minden logikus és megszokható bár a mérföld, yard fogalma nem baj, ha dereng, mivel itt abban adnak meg mindent. Információként a sebességhatárok az alábbiak: városban 30mph, főúton 60mph, kétsávos főúton vagy autópályán 70mph. Ez rendre 48, 96, 112km/h-t jelent, de nem kell annyira megjegyezni, mivel a tábláknak hála mindenhol, jól látható helyen közlik a megengedett sebességet és figyelmeztetnek a változásra, a kamerákra. Igazából mindenre figyelmeztetnek. A közlekedési vagy egyéb táblák nagyon tetszenek itt, mert tényleg a tájékoztatás és segítés a céljuk.

Összegezve a napot és a jobb kormányos vezetést nagyon jó élmény volt és abszolút megérte kipróbálni. A nap végére szinte teljesen meg is szoktam a helyzetet, (és ahogy kérdésekre adott válaszok első szavai is mondják) semmi fura nincs benne. Tényleg logikus és megszokható. Biztosak vagyunk benne, hogy még bérelni fogunk autót, mert az utazás így sokkal kényelmesebb és gyorsabb.

Hozzászólás