Napi rutin fél év után

Írtunk még az elején egy bejegyzést az új mindennapjainkról, hogy milyen a napi beosztásunk, mit csinálunk munkában, de arról nem esett szó, hogy milyen szokásokat vettünk fel ebben az új környezetben. Ilyen jellegű bejegyzéseket is szeretnénk szokássá tenni, mert amellett, hogy betekintést nyújtunk Nektek az életünkbe, később nekünk is érdekes lehet ezt újraolvasni. Visszaolvasva korábbi bejegyzéseket, nagyon furcsa, hogy miként éltük meg a mindennapokat, hogyan éreztük magunkat, és akkor még miktől féltünk.

Az új napi rutin kialakítása talán legnagyobb félelmeink közé tartozott. Az emberben egy idő után kialakul egy bejáratott “szokásrendszer”, amit nevezhetünk persze mókuskeréknek is – tény mindenesetre, hogy valahol megnyugtató, hogy van egy napi rutin, amely teljessé teszi a mindennapokat. (A vendégek kilencven százaléka például az érkezés utáni reggel azonnal keresi a napi újságot a recepción. Elsőre érdekesnek tűnt, mennyire fontos nekik, de amennyiben 50 éve és 243 napja minden egyes reggel első dolgod, hogy a kávé mellett elolvasd az újságot, érthető, hogy úgy érzed, “kizökkent az idő”, amikor a 244. napon nem tudod a jól megszokottak szerint végigböngészni a reggeli híreket).

Skóciai életünk elején nem tudtunk magunkkal mit kezdeni igazán, például a bevásárlás terén sem. Néha csak céltalanul sétáltunk be a boltokba, böngészni a kínálatot, de nem venni semmit. Mára ez már megváltozott, megvan szinte mindegyik szükséges termék beszerzési helye, tudjuk, hogy melyik boltban melyik polcon van. Ha nem polcról vesszük, mint például a kávét, akkor tudjuk, hogy mikor kell rendelni ahhoz, hogy időben ideérjen, mielőtt kifogyna a készlet. Tudjuk, hogy melyik kenyeret, tejet, felvágottat szeretjük, melyik papírzsepit használjuk, milyen mosogatószert veszünk. (A közelben a korábban már említett Morrison’s mellett Tesco, Lidl és egy nemrég nyílt Aldi is van). Nagyon apró dolgok, de ha most körbenéztek magatok körül vagy a lakásban, gondoljatok csak bele, hogy hány olyan termék van, amiből “bejáratott” márkát, csomagot vesztek. Ez nekünk az elején nem volt és ez bizony furcsa vásárlásokhoz vagy ízélményekhez vezetett. Emlékeztek még a paszternák és gyömbér leves esetére, ugye? 😀 Ahhoz, hogy az ilyen eseteket minimalizáljuk, felfedeztünk szinte minden boltot, pub-ot, éttermet, de ezt talán a két szarvas jobban el tudja mesélni, hagyom is kibontakozni Őket:

Nem tudták, hogy a két szarvas figyel és jegyzetel a szokásaikról, de bizony Timiék hamar felvettek egy új napi rutint attól függően, hogy éppen milyen beosztásban dolgoznak. Két verzió jöhet szóba, Timi beosztásától függően, ugyanis nála váltakozik, hogy délelőttös (7-3-ig) avagy délutános (3-10-ig) műszakban dolgozik. Ákos szinte minden alkalommal reggeliztet és vacsoráztat is (nyilván a szabadnapok kivételével).

Ha Ákos reggeliztet és Timi délutánra megy, akkor együtt reggeliznek egy nagyot, amikor Ákos végez (ez olyan fél 10 körülre tehető). Ezután általában otthon tesznek-vesznek, játszanak a virtuális világban (erről majd egyszer talán bővebben), vagy filmet/sorozatot néznek. Mielőtt Timinek mennie kellene dolgozni, le szoktak menni a városba a kedvenc kávézójukba vagy egy könnyebb ebédre, hogy kibírják vacsoráig. Ó igen, nem is tudták sokáig Ők sem, hogy új kedvenc kávézójuk van (egy nagyon hangulatos, barátságos, mindenféle üzletlánci jellegtől mentes kis kávézó, tele helyi termelők saját készítésű csokoládéival, üdítőivel, ropogtatnivalóikkal stb.), de erről is biztos beszámolnak majd egyszer 😛 Miután Timi lemegy dolgozni, Ákos a szobában marad és játszik, vagy ismerősökkel kommunikál, vagy újabban újra a blogot terelgeti, sőt, esetenként más squashol is az edzőteremben! Este aztán újra együtt esznek vacsorát, amikor Timi is végez a munkával, lefürdenek és 11 és éjfél között elalszanak.

Amikor Timi délelőttös, akkor más a helyzet kicsit, mert együtt mennek dolgozni, de Ákos az üres lakásba ér fel a reggeliztetésből és várja Timit, hogy végezzen 3-kor. Ekkor minden alkalommal lemennek a városba enni egyet. Rövidebb az együtt töltött idő, de jobban kihasználják és általában kedvenc éttermükbe, a Tavern-be mennek, ahol az a bizonyos BBQ Chicken kapható, amit Timi úgy szeret, Ákos pedig 3-4 féle főfogás közül választ (több van persze, de ezek a kedvencek). Ha nem Tavern, akkor Wetherspoon, ami egy pub, de nagyon finom hamburgerek és wrap-ek kaphatóak, kicsit olcsóbban és “gyorséttermibb jelleggel”, mint egy átlagos étteremben.

Ezután Ákos visszamegy az esti műszakra, amíg Timi jógázik, olvas, kikapcsol, kicsit beszélget ismerőseivel. Este így már 9 körül együtt vannak, így a közös vacsi után több idejük van egy filmre vagy sorozatnézésre. A vacsora nagyban függ attól, hogy a konyha éppen mit készít a vendégeknek, mert ha csirke, lasagne vagy disznóhús szerepel az étlapon, akkor abból szoktak rendelni maguknak, de egyértelműen a “kipakolós” vacsora dominál. Ez azt jelenti, hogy a hűtőben fellelhető összetevőkkel megterítik az asztalt és 40 percig frissen készített szendvicseiket eszik sorozatrészek nézése közben.

img_2699

A heti rutinban valahol helyet foglal a mosás, vasalás, takarítás is – leginkább akkor, amikor kedvet és energiát éreznek hozzá 😀 A hotel mosógépeivel, szárítógépeivel nem tart különösebben sokáig a folyamat, inkább csak rávenni nehéz magukat, hogy hajlandóak legyenek elkezdeni. Szerencsére a munka eloszlik kettejük között, amikor valamelyiküknek nehezebb vagy nyűgösebb napja van (leginkább Timinek :D), akkor a másik közbelép és leveszi a takarítás terhét a másik válláról. Nem panaszkodhatnak, elég jól működik egymás támogatása ezen a téren is.

Ha szabadnaposok, mindig kitalálnak valamit, elmennek vásárolni vagy kirándulni, főleg mióta erre egy autó is rendelkezésre áll. Jólesik elszakadni fizikailag és szellemileg is egy kicsit, főleg, mivel a bentlakás nehézkessé teszi, hogy az ember teljesen kikapcsolja az agyát, teljesen különválassza a munkát és a magánéletét – azt pedig nem kell ragozni, ez mennyire fontos. Nagyon ritka, de mégis jóleső érzés, hogy mégsem mennek sehova, csak otthon punnyadnak kicsit együtt a babzsákokban egy film előtt.

Reméljük, hogy tetszett Nektek ez a poszt, szeretnénk ebből is szokást csinálni. Látni és láttatni, hogy miket csinálunk/csináltunk napközben, életünk adott szakaszaiban. Természetesen hallgatunk Rátok, és ha nem tökéletes a formula, inkább történetmesélős, fotóközpontú bejegyzések tetszenének, akkor szívesen módosítunk ezen.

 

Napi rutin fél év után” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás