Újabb pipa a listán

Talán még emlékeztek, hogy Ákos születésnapjára kapott egy utalványt, amely belépőt, valamint egy órás találkozást jelentett hús-vér baglyokkal a Glasgow és Edinburgh között félúton található Scottish Owl Center-ben / Skót Bagolyközpontban. Itt volt az ideje, hogy ezt az élményt is kipipálhassuk a listán.

Fogtuk magunkat az egyik szabadnapunkon és felkerekedtünk, szerencsére nagyon szép időnk is volt (még az igazi nyár beköszönte előtt). A központ tulajdonképpen egy “mini állatkert” baglyoknak – az állatkert ellenzőinek bátran mondhatjuk, hogy a baglyok professzionális körülmények között, szerető gondozásban vannak. Körülbelül 50 baglyot gondoznak itt; a belépő minimális összeg, amit a park “karbantartására” fordítanak – nyilván maga az állatokkal való közvetlen találkozás picit drágább, de az élmény teljesen megérte.

Természetesen ahhoz, hogy kézben tarthasd a baglyokat, egy rövid kis oktatás szükséges és végig egy instruktor kíséretével történik a találkozás, hiszen bárkinek nem adják a kezébe őket, mégiscsak felelősséget kíván a kezelésük. Dan, az instruktor, nagyon kedves és vicces volt, hihetetlen háttértudással és szenvedéllyel a baglyok iránt. Mindent megmutatott és elmagyarázott Ákosnak és azonnal az egyik legnagyobb baglyot, Zeuszt adta át neki:

img_4763
Ákos és Zeusz – utóbbi nem értékelte különösen a találkozást, előbbivel ellentétben

A képen is látható, sólyomreptetés kapcsán már látott kesztyűt kellett viselni, mivel ezen nem hatol át a bagoly csőre, amennyiben esetleg csipkelődni támadna kedve. Szintén látható a képen, hogy a bagoly lába egy kis “karabinerrel” a kesztyűhöz van kapcsolva, így nem tud elrepülni. (Állatvédő olvasóinkat megnyugtatnánk, hogy mi is teljes mértékben állatbarátok vagyunk, de ezek a baglyok a vadonban – értsd, az emberek között – sajnos nem bírnák sokáig, gyorsan levadásznák őket és szaporodni sem tudnak olyan hatékonyan, mint itt; tényleg jó helyük van). Zeusz a bemutató felénél úgy döntött, itt az ideje megszabadulni a reggeliből hátramaradt, szervezetében kiválasztott csontoktól és egyenesben demonstrálta nekünk a bagolyköpet távozásának folyamatát.

Zeusz nyugodtan tűrte a bemutatót, csak néhányszor próbált meg elrepülni és jelezni, hogy elege volt a szereplésből mára. Vele ellentétben második baglyunk, Tony, aki fajtáját tekintve egy Tawny Owl, kifejezetten élvezte a szereplést – mint megtudtuk, ő igényli is az emberek társaságát, nem szeret egyedül lenni és más baglyok közelében sem kifejezetten szeret lenni. Miután édesanyja magára hagyta a tojásban Tony-t, Dan úgy döntött, hogy hazaviszi és megpróbálja “életben tartani”, kikölteni mesterséges körülmények között. Ez sikeresen megtörtént és Tony azóta is Dan-t tekinti a családjának.

img_4782
Tony végig érdeklődő volt, mintha tényleg figyelte volna Dan minden szavát

Tony nem igazán szeretett volna menni és mi sem szívesen hagytuk ott, de várt még ránk két másik bagoly. A harmadik példány egy nagyon pici, rendkívül aranyos, amolyan szeretném-betenni-a-kabátom-alá-és-hazavinni-magammal típusú bagoly volt. Érdekessége, hogy akárcsak a macskák, nem tud a közeli tárgyakra fókuszálni, így ő is a csőre fölött elhelyezkedő, félkörben lelógó bajszával érzékeli a zsákmányt. Őt csak rövid ideig tarthatta Ákos, viszont cserébe megtapasztalhatta, milyen érzés, ha egy bagoly megcsipkedi az ujját. Mivel nem volt éhes különösebben, így csak csikizésnek tűnt – csak tesztelte, hogy esetleg valami ehetőt tartanak-e az orra elé. (Nem ajánljuk azonban ennek élesben történő kipróbálását, mivel meglehetősen komoly sérüléseket tudnak okozni. Az előbb látható Tony kapcsán hallottunk egy érdekes történetet: egy fotográfusnak feltett szándéka volt, hogy megcsinálja élete fotóját és a szerencséjét azzal, hogy a fiókáit kikeltő baglyot fotóz le közvetlen közelről a fészekben. Emberünk figyelmen kívül hagyta, hogy a Tawny Owl különösen harcos típus – kiváltképp, amennyiben a fészek közelében ólálkodókról van szó. Nem tudott olyan gyors lenni, mint a bagolymama, így kis kalandját az egyik szeme bánta. Írt azonban egy könyvet erről, amely bestseller lett – ironikus módon mégiscsak megcsinálta tehát a szerencséjét).

img_4801

Az élmény utolsó állomása a negyedik bagoly volt, akit Ákos reptethetett is. Ő korábban esküvői fotózások aktív résztvevője is volt, rendkívül élénk, érdeklődő bagoly, helyenként szemtelennek is mondhatnánk. Nagyon élvezte Ákos társaságát, nem nagyon volt hajlandó a kesztyűn maradni, folyton a vállára és a nyakára mászott, repült jobbra-balra és látszott, hogy nem tetszik neki, amikor le kellett szállni. Láthattunk egy kis demonstrációt is, hogy a bagoly miként ragadja meg a zsákmányt – kicsit talán ijesztő is volt közvetlen közelről látni, mi mindenre is képesek azok a karmok.

img_4811

Kicsit nehéz volt búcsút mondani ezeknek a csodás állatoknak, valóban sokat tanultunk és nagy élmény volt. A kijáratnál van egy kis szuvenírbolt, amelynek bevétele szintén a park támogatására szolgál. Összességében egy nagyon jó néhány órás program, amennyiben valakit érdekelnek ezek a nagyszerű állatok 🙂

img_4838

Hozzászólás