December 24.

Az idei év december 24-éje második skóciai szentesténket jelenti. Az első nem éppen úgy telt, ahogy azt szerettük volna – átdolgozott első skót karácsony volt, egy hotel szobájában “ünnepelve”, életünk első műfenyőjével, az étteremből felhozott szokásos menüvel, másnap újra munkával töltve. Visszanézve természetesen már másként fogalmaznék: életünk első Skóciában töltött, első házaspárként kettesben töltött karácsonya, három nagyon keményen átdolgozott hónap és önerőből megteremtett beilleszkedés után, legalább az éjszakát nem átdolgozva, rengeteg természeti szépséggel körülvéve. Minden csak nézőpont kérdése, igaz?

Különösen hálásak vagyunk azért, hogy bár az idei év szentestéje is munkával telt, a saját albérletünkbe jöhettünk haza viszonylag kora délután, ahol a műfenyőt immár “igazira” cserélve ünnepelhettünk saját otthonunkban, saját magunk által főzött vacsora mellett.

Sokszor bele sem gondolunk egy-egy adott helyzetben, hogy valójában jól értékeljük-e. A tavalyi évünk karácsonya “szörnyűnek” tűnt az előző évekéhez képest – nem a megszokott emberek vettek körül, nem a megszokott ételeket ettük, nem a megszokott szokásokkal, nem a megszokott módon zajlott. De ez vajon feltétlenül azt jelenti, hogy “rossz”, vagy legalábbis nem a megfelelő emberek vesznek körül? Biztos, hogy a megszokott a “jó”? A tavalyi karácsony más volt, az idei is más és a jövő évi is más lesz. Nem kell elfelejteni, milyen volt a régi, de annak a hiánya csak lehetőséget ad egy új kialakítására – amelyben benne van a potenciál, hogy jobb legyen, mint a régi. Valóban csak a változás állandó és ha nem tudunk és nem is akarunk ehhez alkalmazkodni, akkor nagyon nehéz meglátni a dolgok jó oldalát. Az is igaz, hogy sokszor csak utólag látjuk a dolgok valódi értékét és lényegét – de ez nem ok arra, hogy ne álljunk fel, ne menjünk tovább és ne tanuljunk ezekből a helyzetekből, még ha utólag is. -filozofálás vége-

Mi is rengeteg mindent megtanultunk ez alatt az év alatt. Szakmailag, személyiségileg és kapcsolatilag is olyan változásokon vagyunk túl, amelyek hosszú távon meghatározóak lesznek számunkra. Voltak nehéz, kemény pillanatok, amelyeket nem sírunk vissza és voltak olyanok, amelyekben bárcsak még ma is ott lehetnénk – előzőekből tanulni kell és el kell engedni őket, utóbbiakat pedig meg kell őrizni és töltekezni kell belőlük. Ez hosszú és nem egyszerű folyamat, de ennek fényében vágunk neki a jövő évnek is.

Köszönjük Mindannyiótok támogatását – van, amelyikőtökkel rendszeresebb kapcsolatban állunk, másokkal néha beszélünk csak, de Mindegyikőtök támogatása jelentős számunkra. A tudat, hogy szeretnétek hallani Rólunk, hogy érdeklődtök felőlünk, nagyon sokat számít. Ezúton szeretnénk Nektek boldog, békés ünnepeket kívánni. Kívánjuk, hogy tudjátok a fontos dolgokat felismerni és megőrizni, a lényegteleneket pedig elengedni. Kívánjuk, hogy rengeteg örömteli pillanatban legyen részetek az új évben, és amennyiben nehézséggel szembesültök, azt legyen erőtök legyőzni és kitartásotok azon az úton továbbmenni, amelyet választottatok. Sok mosolyt és csodát kívánunk Nektek 2019-re!

img_7140

Boldog karácsonyt!

Hozzászólás