Húsvéti kalandozások 1. rész: North Berwick

Elérkezett a húsvéti időszak és egyúttal Timinek egy kis fellélegzés, ugyanis az iskolában a 3. harmadév előtti két hetes szünet ideje is beköszöntött. Bizony, harmadév: három részből áll ugyanis egy tanév, nem két félévből: szeptembertől decemberig (egy kis szünettel októberben), januártól áprilisig (egy kis szünettel február végén), illetve áprilistól június végéig. Bár az iskolatitkárság a szünet alatt nyitva van, sokkal csendesebb időszak. Nagypéntek és Húsvét Hétfő szabadnap az irodai dolgozók számára is az iskolában és szerencsénkre ezt a két napot Ákos is ki tudta venni, neki amúgy dolgozni kellett volna. Az üzletek többsége nyitva van Húsvétkor is, a turistalátványosságok jó részének pedig ez a csúcsforgalmi nap (ahogy egyébként a Palotában is).

Számunkra a Húsvét nem jelent különösebb “ünneplést”, nincsenek bevett szokásaink már egy ideje – “a Húsvét nem Karácsony” /ez egy idézet és csupán személyes vélemény, egyben nem kívántunk senkit sem megsérteni, akik számára esetleg fontosabb ez az ünnep, mi csupán arra utaltunk, hogy számunkra nem igazán jelent többet egy átlagos hétvégénél/.

Péntektől egészen jövő hét közepéig rekordmeleget, húsz fok körüli hőmérsékletet jósoltak a hétvégére, így Skócia lányai megtámadták a nyári ruhatárukat felvonultató bevásárlóközpontokat, Skócia férfiemberei előásták szekrényük mélyéről a réges rég használt rövidnadrágjaikat és papucsaikat és idősek, fiatalok, férfiak, nők, férfinak öltözött nők és nőnek öltözött férfiak kutyástul-macskástul kiözönlöttek a napsütésbe. Mi sem tettünk másként, betábláztuk szabaddá vált négy közös napunkat.

Elsőként North Berwick felé vettük az irányt. A város körülbelül egy órányi autóútra található Edinurgh-tól, keleti irányban és több nagyon szép stranddal is rendelkezik, ahogy azt a Google találatok is gyorsan elárulják. North Berwick közelében a Bass Rock-ot érdemes mindenképpen megnézni: ez egy vulkanikus sziget a várostól 5 kilométerre északra, amelyen egy világítótornyon és a világ egyik legnagyobb szula-kolóniáján kívül semmi nincs. Szulákat ugyan csak a messzi távolból láttuk repkedni a sziget fellett, de így is különleges látvány volt.

img_8578
Bass Rock (jobb oldalon) és Tantallion Castle

A Canty Bay-ben található strand mellett döntöttünk és ez jó választásnak bizonyult.

img_8582

Leparkoltunk és a sziklafal mentén lesétáltunk (lemásztunk/leevickéltünk) a partra, ahol órákig tudtunk volna sétálni.

img_8597
Szemfüleseknek: a “hegy” tetején látszódik a terület egyetlen létesítménye, amely a “Drift” névre hallgató kávézó volt

img_8587img_8593

Miután kiéltük magunkat a parton, visszasétáltunk (visszaevickéltünk/visszakúsztunk) a parkolóba a már említett kávézó mellé és eljött az ideje, hogy feltöltsük lemerült energiaszintünket. A hely minden túlzás nélkül egy konténerben került kialakításra és a lehetőségekhez képest nagyon ízlésesen: hatalmas ablakkal a Bass Rock felé, koedukált, ugyanakkor (az adottságokhoz képest) kulturált mosdóval. Timi egy cseresznyés süti mellett döntött, Ákos pedig kipróbálta a hely által kínált, szó szerinti fordításban “paprika-paradicsom” névre hallgató levest. A sütemény kellemesen középszerű volt (ki süt koktélcseresznyét egy piskótatésztába, ha lehetne rendes cseresznyét is enni?! – jól gondoljátok, Timi nincs oda a koktélcseresznyéért), a leves pedig mint kiderült, tulajdonképpen lecsó ízű lé volt kenyérrel (angol konyha…..). Ez természetesen csak szőrszálhasogatás, a kilátás még korgó gyomorral is tökéletes lett volna. (Azért nem tökéletes – ezt mindenki tudja, aki ismeri Éhes-Timit. Ő egy külön személyiség. Nagyjából olyan, mint Korán-Kell-Kelni-Ákos).

Mivel a nap elején feltankolt vízkészletünk eddigre már elfogyott, a strandtól nem messze található Tesco-ba tértünk be venni magunkat egy kis frissítőt a 21 fokos hőségben. A bevásárlás elég fontosra sikeredett – hogy miért is lett fontos, ennek megértéséhez két-három héttel korábbra kell visszamennünk. Elkezdtünk egy kis konyhakertet nevelni a lakában és ennek a projektnek az egyik lépéséhez nagyjából három hete kerestük már a megfelelő cserepeket. Be sem kellett lépnünk a boltba, már a bejáratnál megtaláltuk a megfelelő darabokat – így történt, hogy egy szénsavas ásványvízzel, egy szénsavmentes vízzel és három cseréppel sétálunk ki a north berwick-i Tesco-ból.

A város tökéletes egy napos kirándulás Edinburgh-ból, a központban található homokos strand is gyönyörű, viszont tessék felkészülni a tömegre, főként a nyári időszakban. Bár ez gyakorlatilag minden vízpartra és strandra igaz, elvégre a helyieknek is fel kell töltekezni a napsütéses órák során.

North Berwick tehát pipa, jólesően fáradtan értünk haza, hogy feltöltekezzünk a másnapi kalandra – Húsvéti kalandozások 2. rész: Wemyss Bay, Kelburn Castle és Largs.

Kellemes Húsvétot Mindenkinek!

 

Hozzászólás