Amerikába jöttünk – 4. nap

A szerdai nap egyetlen dologról szólt: Georgia Aquarium. Ez Amerika legnagyobb, illetve a világ második legnagyobb akváriuma, a kínai Chimelong Ocean Kingdom után. Ezutóbbi 13 millió gallon, míg az atlantai körülbelül 10 millió gallon vizet “tartalmaz”.

Az akvárium jól megközelíthető helyen, a Downtownban kapott helyet. Jelenleg egy nagy felújítási projekt zajlik – egy ott dolgozó kolléga szerint maga a város sem számított ennyi emberre, amikor megnyitották, most már elkerülhetetlen a kibővítés; egy nyári szombaton akár 22.000 ember is megfordul az akváriumban.

Nem csoda, hogy ennyi embert vonz, hiszen amellett, hogy a legkülönfélébb vízi állatfajokat csodálhatjuk meg, testközelből találkozhatunk delfinnel, pingvinnel, fókával, tengeri vidrával, belugával; részt vehetünk színfalak mögötti túrán; úszkálhatunk, vagy akár búvárkodhatunk is cetcápák és ráják között. Izgalmasan hangzik, nemde?

Rendesen a zsebébe kell azonban nyúlnia annak, aki ilyen kalandokra vágyik. A belépő 39 dollár fejenként, amely tartalmazza a delfin show-t, egy 4D vízivilág-vetítést, a “Waddle Walk”-ot (3-4 pingvin 10 perces bemutatója az aulában), egyéb extra programokat azonban nem. Az akvárium területén van egy étkezde, amely bár nem a legolcsóbb, legalább aránylag sokszínű a kínálat. Online jegyvásárlás, legalábbis jegyfoglalás mindenképp érdemes, illetve célszerű ellenőrizni a napi nyitvatartást is, mert bár alapvetően reggel 9-től este 9-ig vannak, bizonyos napokon előre foglalt rendezvények miatt későbbi nyitás vagy korábbi zárás várható. Érdemes a fix programok időpontját is betervezni, a delfin show például 11.30-kor, 2-kor, 4-kor és 6-kor volt, ezt nekünk hatalmas élmény volt látni életünkben először, kár lett volna lemaradni róla. (Bár az akvárium területén lehet fotózni, a delfin show és az állatokkal való személyes találkozások során szigorúan tilos, így csak a show előtti képpel tudunk szolgálni).

Az akvárium valóban nagy, de a tájékozódás nem túl nehéz: minden egyes “alrész” a nagy központi aulából nyílik és oda is vezet vissza.

A legtöbb időt talán az Ocean Voyager igényli, itt elég sokáig el lehet üldögélni a hatalmas üvegfal mögötti élővilágot nézegetve. Bár egyikünk sem különösebben halrajongó, volt valami megnyugtató abban, ahogy a kékségben újra meg újra elúsztak előttünk a különféle halak, ráják és az akvárium cetcápái.

A látogatás fénypontja egyértelműen az állatokkal való találkozás és ez az élmény Timinek megadatott: részt vehetett egy összességében két órás programon, amelynek keretei közt egy rövid tréning után testközelbe kerülhetett az akvárium Belugáival, ahol a résztvevők megsimogathatják az állatokat, tanulhatnak róluk es alapvető kézjeleket adhatnak nekik, termeszetesen a trénerek szigorú felügyelete és irányítása mellett, az állatok jóllétét szem előtt tartva. Hogy milyen volt közöttük? Nem hiszem, hogy feltalálták az ezt leíró szavakat. Több, mint egy életre szóló élmény volt:

Kell ennél több szó ennek a két órának a leírására?

Végül hét óra fele hagytuk el az akváriumot, vacsoráztunk egy burgert és szó szerint bedőltünk az ágyba.

Hozzászólás