Izlandi kalandok (1. rész)

Ismét jelentkezünk egy hosszabb szünet után! Szerencsére minden rendben van, a rövidülő napok és hosszabbodó skót esték közepette nagyon gyorsan haladnak a napok – ideje volt egy kis szünetet tartani.

Az elmúlt évek eseményei arra sarkalltak minket, hogy meglépjünk egy régóta tervezett kirándulást: úgy döntöttünk, teszünk egy pipát a bakancslistánkra és ellátogatunk Izlandra. A szigetország hamar felkerült közös bakancslistánkra, többször felmerült az utazás gondolata az elmúlt évek során, de egyelőre sosem sikerült megvalósítani. Most végre “együtt álltak a csillagok” és november első keddjén felszálltunk az Edinburgh-ból Keflavík-ba induló járatra.

Az utat gondos tervezés előzte meg, ugyanis tervünk egy egyhetes túra volt, amelynek során körbevezetünk Izlandon az úgynevezett Ring Road-on (amely egyébként az egyetlen út, amely körbevezet a szigeten). 8 nap, 7 éjszaka, 4 különböző szálláshely a sziget nyugati, északi, keleti majd déli részén. Autóbérlés rendben, hotelfoglalás pipa, időjáráselőrejelzés csekkolva, síkabát, merino gyapjú ruházat, kesztyű, sapka-sál, mi kellhet még? Talán csak egy feneketlen zsák az emlékeknek.

Kedden reggel az Edinburgh-ból érkező gép landolt Keflavik városában, nagyjából fél órára az izlandi fővárostól – a világ két talán leglelkesebb és legizgatottabb eszkimójával a fedélzeten. Első fontos tény, amit le kell szögeznünk: amikor azt olvassátok az interneten, hogy Izlandon a hőmérséklet bár 0 fok körül van novemberben, a jeges északi szél miatt ez lényegesen kevesebbnek érződhet, ennek minden szava igaz. Két lelkes turistánk ezzel azonnal szembesült is.

Második fontos tény: nem vicc, hogy nem lehet akármilyen autóval nekiállni Izland körbevezetésének. Szerencsére mi azok közé tartozunk, akik komolyan vették ezt és egy SUV-ot béreltünk egy, a keflavik-i reptérhez közeli helyi autókölcsönzőtől és Reykjavik felé vettük az irányt. 

Mivel reggel érkeztünk, a szállást pedig délutánig nem lehetett elfoglalni, így volt időnk leparkolni, sétálni egyet a főutcán és egy kávé mellett realizálni, hogy teljesült egy régi vágyunk és tényleg megérkeztünk Izlandra.

Sun Voyager – egy izlandi szobrász, Jon Gunnar Arnason szobrász műve. Az alkotás sokak szerint egy viking hajót ábrázol, bár az alkotónak elvileg nem ez volt a szándéka – eredetileg egy óda a naphoz, a remény és a fény szimbolizációja.
Hallgrimskirkja – a maga 74 méterével Izland legmagasabb temploma
A belépés ingyenes – lenyűgöző látvánnyal odabent
Az 5275 sípból álló orgona 25 tonnát nyom
Harpa – koncert terem és konferencia központ, a Hallgrimskirkja mellett Reykjavik egyik legikonikusabb épülete

Szállásunk nem Reykjavik belvárosában volt, autóval nagyjából 15-20 percnyi távolságra attól – a belvárosi szállások meglehetősen borsos árúak tudnak lenni és mivel mi amúgy is autóval voltunk, egy kijjebb eső, viszont csendesebb szállás mellett döntöttünk. Természetesen visszamentünk egy esti sétára is.

Így telt tehát első napunk az izlandi fővárosban – mondanunk sem kell, este nem kellett altatni egyikünket sem. Szerdai napunk egy szintén nagyon ismert nevezetesség-csoport, a Golden Circle felfedezésével telt – erről majd a következő epizódban!

Hozzászólás