Északi szakik 3. rész

Talán nem kell részleteznünk, milyen jólesett az alvás az előző nap felfedezései után. 9 óra táján megreggeliztünk (előző nap Lidl-ben vásároltunk be és egy hatalmas “kipakolós” reggelit tartunk – ez azt jelenti, hogy a hűtő tartalmát lényegében úgy, ahogy van, kirakjuk az asztalra és addig eszünk szép lassan, nyugalomban, amíg csak kedvünk tartja). Miután feltöltöttük energiaforrásainkat, megterveztük nagyjából a napot és ismét autóba pattantunk.

Ezen a napon kipipáltuk a “must-see” (muszáj-látni) látnivalók többségét. Első állomásunk Yesnaby volt, amely a sziget nyugati részén helyezkedik el. Sokmindent szeretnék leírni és elmesélni róla, de még nem találták fel a megfelelő szavakat. Ahogy az ember lenéz a hatalmas sziklákat ostromló hullámokra – különösen télen, amikor valószínűleg az egyetlen kis ember vagy ezen a hatalmas területen – ezernyi világmegváltó gondolat és kérdés rohanja meg, hogy aztán mindez egy pillanat alatt szertefoszlódjon és átadja helyét a megnyugvásnak, a megérkezettség hitetlenkedéssel keveredő érzésének.

img_3375img_3400img_1976img_3403

Yesnaby mellett a két talán legismertebb Orkney látványosság a Standing Stones of Stenness és a Ring of Brodgar. Mind a kettő a Stonehenge-hez hasonló kőépítmény, amelyek kapcsán elég bizonytalan a tudásunk (mármint nem csak nekünk, hanem úgy egyáltalán az emberiségnek is). A két építmény egymástól csupán nagyjából két percnyi autóútra helyezkedik el.

img_1940
Standing Stones: egy 5000 éves történelemmel rendelkező “szentély”, amely szertartások színhelye lehetett. Eredetileg 12 kőből állt, jelenleg 4 áll, egyenként 6 méter magasak.
img_1943
Ring of Brodgar: egy hatalmas szertartási színhely, ahol jelenleg 36 kő áll az eredeti 60-ból

img_1947

Mindegyik meglátogatott helyszín varázslatos volt- utóbbi kőépítményeknél valóban volt valami (hívjuk természetfelettinek?) a levegőben: hihetetlen, hogy szinte semmi biztosat nem tudunk erről az 5000 éves történelemről, építményekről és civilizációról. És ha már a bizonytalanságoknál és történelemnél tartunk, meglátogattuk Skara Brae-t is.

Skara Brae egy őskori, 5000 évre visszanyúló neolit település (maradvány), amelyet 1850-ben fedeztek fel véletlenül, miután egy hatalmas vihar tépázta meg Orkney partjait és felfedte az eddig rejtett történelmi jelentőségű leleteket. Azért olyan különleges ez a helyszín, mert ez a legjobb állapotban megőrzött őskori falu Nyugat-Európában a maga 9 fennmaradt házával.

img_2055img_2062img_2060

Egy modern látogatóközpont várja a turistákat, egy rövid, de nagyon jól követhető, érdekes és érthető videóval, amely néhány percben összefoglalja az 5000 évet. A videó, a képek, az eredeti kiállítási tárgyak és interaktív eszközök segítségével könnyen elképzelhetjük, szinte látjuk magunk előtt, milyen volt az akkori élet. A látogatói útvonal egy ókori ház pontos másán is keresztülvezet – mielőtt a romokhoz érünk, így még pontosabban elképzelhetjük, milyenek voltak a házak és beazonosíthatjuk a maradványok láttán, hogy melyik területet vagy épp tárgyat mire használták. A felsorolt látványosságok közül Skara Brae az egyetlen, ahol belépőjegyet kell fizetni (illetve előző napjainkból az Olasz Kápolna)- cseppet sem bántuk azonban, ilyet nem minden nap lát az ember. Mondanunk sem kell, az élményektől jólesően fáradtan és hitetlenkedve érkeztünk haza a szállásra.

Szinte mindent kipipáltunk a listánkról, amit terveztünk. No persze még nem jártunk Kirkwall-ban, a fővárosban úgy igazán, pedig aztán ez a sziget igazi központja – az egyetlen hely, ahol van Tesco, de még Lidl ÉS Coop is! (Konkrétan nincs máshol egyik sem a szigeten). Így hát a keddi terv egy nyugodt felfedező túra volt – no de miért vannak a tervek, ha nem azért, hogy módosítsuk őket? Hiszen ha hegyet látunk, arra fel kell mászni – de hagyjunk valami mesélnivalót holnapra is!

Hozzászólás